понедељак, 19. мај 2008.

Кајсијевача из Баната за понос и дику

НОВИ САД - Постоје сви предуслови да наша домаћа ракија постане један од значајнијих извозних артикала, али је потребно да држава помогне произвођачима и на неки начин стимулише производњу- каже Марија Латиновић, произвођач награђене ракије „златне капи кајсије“.




„Златне капи кајсије“- име је ракије која је награђена Великом златном медаљом за квалитет Новосадског сајма на управо завршеном 75. међународном пољопривредном сајму. Ова ракија коју су произвели Марија и Војислав Латиновић из банатске варошице Ђала проглашена је за најбољу „ватрену воду“ у конкуренцији кајсијевача у Србији. Осим поменуте награде у руке српских произвођача ракије отишла је још једна велика награда Новосадског сајма, а ради се о шампионском пехару који је освојило Удружење произвођача природних воћних ракија „Српска ракија“ из Београда, чији су Латиновићи чланови.

-На највећој смотри аграра у југоисточној европи, односно на 75. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, још једном је потврђено да је домаћа српска ракија по квалитету без премца и да постоје сви предуслови да наша домаћа ракија буде један од значајнијих извозних артикала. Наравно, да би се нешто тако и остварило непоходно је да држава помогне произвођачима домаће ракија и да ту производњу на неки начин стимулише. Што се тиче „златне капи кајсије“, из нашег кућног воћњака са 80 стабала, годишње произведемо од 150 до 170 литара кајсијеваче. Ракију не продајемо, већ по старом обичају служи да се остави и чува у подруму, као и да се поклони комшијама, пријатељима, кумовима и родбини - рекла је Марија Латиновић, додајући да је Удружење „Српска ракија“ наступом на Сајму показало како се тимским радом на прави начин могу представити добре ствари из наше домаће производње.

1 коментар: