субота, 2. новембар 2013.

Сенка Латиновић добитница награде Спомен-збирке Павла Бељанског



У Дому Војске Србије свечано je затворена изложба „Велика Иза Влаха Буковца“. Том приликом додељене су захвалнице свим сарадницима који су помогли Спомен-збирци Павла Бељанског у остварењу пројеката у 2013. години. За одличну сарадњу доказану вишегодишњим искуством захвалницу је добио и Медија центар „Одбрана“, као и поједничну захвалницу намењену директору Медија центра, потпуковнику Славољубу Марковићу.

  - Слика „Велика Иза Влаха Буковца“ је разлог што по 46. пут додељујемо награду Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад из националне историје уметности одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду“, рекла је у поздравној речи др Јасна Јованов, директорка Спомен-збирке.

Павле Бељански иницирао је ту традицију управо поклонивши Легату слику „Велика Иза“. Идеја је била да се младим стручњацима на почетку каријере да извесни подстрек. Овог пута признање је добила Сенка Латиновић за рад „Београдски кафеи као потенцијална културна добра“ одбрањен код проф. др Драгана Булатовића.

„У свом раду она је истраживала могућности да савремени феномени попут београдских кафеа буду схваћени као носиоци културних вредности“, рекла је др Саша Брајовић која је добитници уручила награду.

„Смисао не треба тражити само у очувању баштине, већ и у стварању исте“, цитат је којим је Сенка Латиновић сумирала свој рад, а којим се водила у процесу његове реализације.

Одлуку да се баш њој додели овогодишња награда донео је оцењивачки одбор у саставу: мр Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске као председник комисије, затим др Милан Попадић и мр Игор Борозан са Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду, Драгана Марковић, начелник Одсека за издавачку делатност Министарства одбране Републике Србије и др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

Изложбу је за месец и по дана погледало нешто више од 6 хиљада посетилаца.

1 коментар:

  1. Poštovani, nisam našao drugačiji način pa bih ovim putem kontaktirao autora internet stranice. Prezivam se Latinović i imam par predloga i komentara i istorijskih činjenica koje su vezane za istoriju Latinovića koje bi autora mogle da zanimaju.

    Srdačan pozdrav, Luka Latinović

    ОдговориИзбриши